Nieuws

Verlenging intekenen met naam in boek 'ONVERGETELIJK - Feyenoord 2016-2017'

Het luxe album 'ONVERGETELIJK - Feyenoord 2016-2017' is nu al een...

Willem Pekelder: Uitgekeken

Zo nu en dan bewandelt Kick uitgevers een ander pad dan het sportieve. Onlangs...

Levering '50 jaar FC Twente'

Het jubileumboek 50 jaar FC Twente is op dit moment in productie...

Van Persie wil Bergkamp zijn

15 - 10 - 2013

Robin van Persie was een vedette in wording en Dennis Bergkamp verkeerde in de late herfst van zijn carrière. De coming man zat in een jacuzzi bij te komen van een Arsenal-training en had zicht op de maestro die nog aan het werk was. Bergkamp kwam terug van een blessure en onderwierp zichzelf aan een exercitie. Hij oefende zijn trap, en zijn aanname. De dertiger was eindeloos in de weer, optimaal geconcentreerd: aannemen, trappen, aannemen, trappen. Elke aanname was perfect, elke trap ook. Van Persie’s mond zakte open van verbazing, hij staarde gebiologeerd naar zijn oudere ploeggenoot en besloot net zo lang in bad te blijven zitten tot hij de ouwe Bergkamp op een foutje zou betrappen. Drie kwartier later waren Robins handen gerimpeld van het badwater en had Dennis nog geen bal verkeerd geraakt. Bij Van Persie viel het kwartje. Hij realiseerde zich dat het uit alle macht nastreven van perfectie een vereiste was om net zo goed te worden als de man die hij op een voetstuk had staan.

Onderzoek voor de biografie van Dennis Bergkamp bracht mij bij een youtubefilmpje van de Heilig Gras-uitzending van tweeënhalf jaar geleden waarin Robin van Persie het jacuzziverhaal vertelt. Het is een ode aan Dennis Bergkamp. Henk Spaan praat met Van Persie over mooi voetbal, maar houdt zijn waffel wanneer de liefhebber Robin over Bergkamp begint en in vervoering raakt. Spaan voelt aan dat er iets bijzonders gebeurt en geeft zijn gesprekspartner de ruimte, met een fascinerend lofdicht van een jonge stilist op een oude meester als resultaat.

Ik heb de woorden van Van Persie uitgetikt en in versvorm in het Bergkamp-boek gezet: ‘Vanaf dat moment ben ik elke oefening honderd procent gaan doen, ben ik elke simpele pass-, trapoefening, of ’t nou een triangle was, met z’n drieën, dat je eigenlijk gewoon een beetje naar elkaar passt, of het nou vijf tegen twee was, of het nou zo’n soort oefening was die hij deed, ik deed alles 180 procent, gewoon, om geen fout te maken. Als ik een fout maakte, was ik boos, want ik wilde zoals Bergkamp zijn.’

Vrijdagavond, na de interland waarin hij zichzelf tot Oranjetopscorer aller tijden kroonde, zei Van Persie dat hij ontevreden was. Want in de eerste vijf minuten van zijn flonkerende optreden tegen Hongarije was de bal twee keer lelijk van zijn voet geschoten. Van Persie baalde, omdat hij niet zoals Bergkamp was geweest.

« terug

Column

Van Persie wil Bergkamp zijn

Door: Jaap Visser
Datum: 15 - 10 - 2013

Robin van Persie was een vedette in wording en Dennis Bergkamp verkeerde in de late herfst van zijn carrière. De coming man zat in een jacuzzi bij te komen van een Arsenal-training en had zicht op de maestro die nog aan het werk was. Bergkamp kwam terug van een blessure en onderwierp zichzelf aan een exercitie. Hij oefende zijn trap, en zijn aanname. De dertiger was eindeloos in de weer, optimaal geconcentreerd: aannemen, trappen, aannemen, trappen. Elke aanname was perfect, elke trap...