Actueel

Een fraai gebaar op een zwoele ‘Europa Cup-avond’

  • Column
  • 03 augustus 2017
  • door Jaap Visser
K

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax. Jaap Visser schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax voor de clubsite (ajax.nl) en voor het Amsterdamse Stadsblad De Echo. Deze historische bijdrage is altijd gekoppeld aan een datum in de verschijningsweek.

 

5 augustus 1969: Ajax toont zich van zijn beste kant

 

Een fraai gebaar op een zwoele ‘Europa Cup-avond’

Op de avond van de goedertierenheid loopt het Olympisch Stadion helemaal vol, zwaait de in de knop gebroken belofte Willy Dullens in maatkostuum dankbaar naar de afgeladen tribunes en speelt Ajax zonder Johan Cruijff drie kwartier prachtvoetbal. Het goede doel van de benefietwedstrijd Ajax tegen Alemannia Aachen, dan de nummer twee van West-Duitsland achter Bayern München, stamelt dat hij 5 augustus 1969 nooit meer zal vergeten. Willy Dullens, 24 pas, houdt een dameskapsalon over aan het solidariteitsgebaar van zijn Ajax-collega’s.

‘In aanleg is hij misschien wel beter dan ik’, heeft het grote talent Johan Cruijff van zijn Limburgse evenknie Willy Dullens gezegd. Die wordt wel vergeleken met de grote dribbelaar Faas Wilkes. Nadat ‘Willy Wilkes’ in het voorjaar van 1966 als international van het kleine Sittardia heeft geschitterd tegen België (3-1 winst in De Kuip) en Schotland (3-0 winst in Glasgow) wordt hij verkozen tot ’s lands voetballer van het jaar. Maar in de zomer gaat het vreselijk mis. In een oefenwedstrijd tegen Vitesse begeeft Dullens’ rechterknie het bij een botsing met verdediger Bart van Ingen. Binnen- en buitenmeniscus plus een kruisband zijn aan gort en midden jaren zestig betekent dat voor een profvoetballer eigenlijk meteen einde carrière. Operaties bieden slechts gedeeltelijk herstel, Dullens blijft het nog wel proberen, maar zijn sukkelen leidt tot hevige frustraties en zelfs tot problemen aan de gave linkerknie.

Begin 1969 wordt het gemankeerde supertalent na Sittardia-Ajax (0-1) gevraagd of hij even in de Amsterdamse spelersbus wil komen. ‘We laten je niet in de steek Willy’, krijgt Dullens van de Ajacieden te horen. Wanneer later dat jaar zijn afkeuring definitief wordt, regelen Ajax-aanvoerder Gert Bals, Piet Keizer, Theo van Duivenbode en Johan Cruijff wat in de kranten ‘een bedelwedstrijd’ voor hun zo onfortuinlijke vakbroeder wordt genoemd.

Er komt kritiek op het initiatief, omdat ‘er wel erger leed in de wereld is’, maar Bals pareert die door namens Ajax op te merken dat het met de schadeloosstelling van beroepsvoetballers bij blijvende invaliditeit bedroevend gesteld is. Dullens kan fluiten naar een mooie carrière, en dus ook fluiten naar mooie verdiensten.

Ajax zet door en het Olympisch Stadion (kwijtschelden huur) en de gemeente Amsterdam (kwijtschelden vermakelijkheidsbelasting) doen mee. Alemannia Aachen verlaagt zijn startgeld, bedrijven sponseren en zeker 50.000 toeschouwers passeren de kassa’s. De bedelactie is een groot succes en ontroert Dullens, die met de geblesseerde Cruijff de aftrap verricht, zichtbaar.

Ajax speelt volgens de kranten op de zwoele dinsdagavond 5 augustus in een Europa Cup-achtige sfeer een formidabele eerste helft waarbij de Amsterdammers ‘elkaar bijna achteloos vinden in flitsende combinaties’. Bij rust is het ‘slechts’ 2-0 door doelpunten van Sjaak Swart en Ruud Krol. Uitblinker is Gerrie Mühren, de Volendamse middenvelder die voor zijn grote doorbraak staat. In de tweede helft doet Ajax het kalmpjes aan en kan Alemannia terugkomen tot 2-1.

In een stampvolle en bloedhete bestuurskamer zijn Willy Dullens en zijn echtgenote Janny het stralende, maar toch ook wel bedroefde middelpunt. Wanneer journalisten informeren naar de opbrengst van de benefietavond davert de stem van Jaap van Praag door het betonnen vertrek. Er wordt nog steeds geteld, aldus de Ajax-voorzitter, maar de uitkomst zal in het belang van Willy Dullens niet worden meegedeeld. Daarop maakt de pers zijn eigen rekensommetje en die komt er op neer dat Dullens het formidabele bedrag van zo’n anderhalve ton tegemoet kan zien. Genoeg voor het opbouwen van een eigen kapperszaak, maar lang niet genoeg om enkele zware mentale depressies buiten de deur te houden.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten