Historie

M

Matty Verkamman, de voetbalspecialist van het dagblad Trouw, begon in 2002 zijn eigen uitgeverijtje, deBuitenspelers, om er verzekerd van te zijn dat zijn geschiedschrijving van het Nederlands Elftal, de reeks Oranje Toen & Nu, een beetje fatsoenlijk werd uitgegeven. Binnen de kortste keren had Verkamman zijn handen meer dan vol aan zijn eigen bedrijf dat veel meer werd dan een ‘waarborgfonds’ voor Oranje Toen & Nu.

deBuitenspelers ging veel meer boeken, ook van andere auteurs, uitgeven en werd een succesvolle (sport)boekenuitgever. De biografieën van Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Coen Moulijn, Ard Schenk en Edwin van der Sar werden bestsellers en diverse titels van deBuitenspelers (Willem van Hanegem, Het Geheim van Raleigh – de biografie van een bijzondere wielrploeg, Voetbal in een Vuile Oorlog – WK Argentinië 1978) wonnen de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar.

In 2008 sloot Jaap Visser, van voorheen de Volkskrant en het maandblad Johan, zich bij deBuitenspelers aan.

In 2009 verkocht Verkamman deBuitenspelers aan de Weekblad Pers Groep van onder meer Voetbal International, maar als onderdeel van een groot concern bleek de kleine, in het mooiere sportboek gespecialiseerde uitgeverij, niet te kunnen gedijen.

In 2012 werd Kick uitgevers de (volledig zelfstandige) opvolger van deBuitenspelers.