Actueel

Het Ajax Shirt – 1981-’82

  • Column
  • 31 januari 2022
  • door Jaap Visser
K

Karakteristiek als Ajax zelf is het witte shirt met de verticale rode baan uit de beginjaren zeventig, door het magazine France Football uitgeroepen tot het mooiste voetbalshirt ooit. Inmiddels is er een eindeloze verscheidenheid aan Ajax-shirts waaraan meeslepende verhalen kleven. Die worden opgetekend in dit spectaculaire boek, waarin honderden wedstrijdgedragen shirts uit de rijke clubhistorie glorieus in beeld worden gebracht.

‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’ verschijnt begin juni 2022. De pre-order start 1 februari om 12:00 uur. Plaats een pre-order ontvang een gepersonaliseerd exemplaar, voorzien van handtekening van een Ajax-icoon! (dit geldt voor de luxe editie)

 

Onder het wakend oog van Wim Jansen spurt Jesper Olsen weg bij Paul Miller tijdens de Europa Cup 2-wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur (1-3, 16 september 1981). Rechts Ricardo Villa. [Ajax Erfgoed]

 

De Verloren Zoon inspireert het Deense pingelaartje

De ploegpresentatie op 13 juli 1981 in de Meer is een wat schamele vertoning. De matige publieke belangstelling van de laatste seizoenen noopt Ajax tot bezuinigen. Er is een heel elftal weggesneden uit de salarispost. Het aantal selectiespelers is teruggebracht van 32 naar 23 en er is welgeteld één aankoop: Jesper Olsen is overgenomen van het Deense Naestved IF, een jaartje later dan Ajax wilde, maar de talenvolle linksbuiten moest van ‘thuis’ eerst zijn opleiding in het bankwezen afmaken. Om later een fatsoenlijk baanperspectief te hebben.

Wel heeft Ajax ook een nieuwe trainer, de Duitser Kurt Linder, eerder werkzaam bij PSV. Wanneer hij met de twintigjarige Olsen op de foto gaat, wordt Wim Jansen gevraagd erbij te komen staan, omdat hij ook nog een beetje nieuw is. De oud-Feyenoorder is halverwege het vorige seizoen ingestroomd, op voorsprong van Johan Cruijff, en heeft er als Ajacied inmiddels zeventien competitiewedstrijden opzitten.

Het Deense pingelaartje Olsen valt onmiddellijk in de smaak bij het Amsterdamse publiek. Met zijn 1 meter 68, het shirt uit de broek, en de blonde haartjes dansend op het guitige hoofd dartelt hij over de linkerflank. Het jonge Ajax, dat bij de hand wordt genomen door de 34-jarige Jansen, presteert evenwel grillig en verliest langzaam maar zeker koploper PSV uit het oog. 

Maar dan keert de Verloren Zoon terug op het veld. Johan Cruijff heeft door een roekeloze investering zoveel geld verloren dat hij terugkomt op zijn besluit om ‘lekker vroeg’ met pensioen te gaan. Tot groot geluk van de voetballiefhebber, de Ajax-supporters, die weer in drommen naar het stadion komen, en Jesper Olsen. Als herintreder in de Meer zet ’s lands beste voetballer ooit Ajax en de Eredivisie naar zijn hand. De leeftijdgenoot van Jansen inspireert en regisseert het elftal dat de forse achterstand op PSV ombuigt in een fikse voorsprong in de eindrangschikking.

Vóór de rentree van Cruijff heeft Ajax vier van zijn vijftien competitiewedstrijden verloren, met Cruijff is Ajax ongenaakbaar. En Olsen kijkt en luistert goed naar de grote Johan, die van hem in amper een half jaar tijd, zoals hij het zelf zegt, een veel betere voetballer maakt. En kampioen van de Eredivisie.

 

Op 1 februari start om 12:00 de pre-order van ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Houd me op de hoogte

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden over dit boek.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten