Actueel

Het Ajax Shirt – 1970-’71

  • Column
  • 27 januari 2022
  • door Jaap Visser
K

Karakteristiek als Ajax zelf is het witte shirt met de verticale rode baan uit de beginjaren zeventig, door het magazine France Football uitgeroepen tot het mooiste voetbalshirt ooit. Inmiddels is er een eindeloze verscheidenheid aan Ajax-shirts waaraan meeslepende verhalen kleven. Die worden opgetekend in dit spectaculaire boek, waarin honderden wedstrijdgedragen shirts uit de rijke clubhistorie glorieus in beeld worden gebracht.

‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’ verschijnt begin juni 2022. De pre-order start 1 februari om 12:00 uur. Plaats een pre-order ontvang een gepersonaliseerd exemplaar, voorzien van handtekening van een Ajax-icoon! (dit geldt voor de luxe editie)

 

Londen, 2 juni 1971, Ajax-Panathinaikos 2-0. Achter vanaf links: Barry Hulshoff, Heinz Stuy, Wim Suurbier, Dick van Dijk, Gerrie Mühren. Voor: Piet Keizer, Sjaak Swart, Nico Rijnders, Velibor Vasovic, Johan Cruijff, Johan Neeskens. [SV Ajax/Guus de Jong]

 

Opgestoken duim voor ‘pikkie’ Neeskens

Het ‘pikkie’ van achttien moet vreselijk afzien om tijdens de seizoensvoorbereiding te kunnen aanklampen bij de grote jongens. Van een paar keer trainen in de week, naar tweemaal per dag doet hem verzuchten dat hij liever gewoon doodgaat. Maar Johan Neeskens zet door, ook al staat hij soms van ellende te kotsen in de bosjes naast het trainingsveld. 

Neessie, noemen ze hem bij Ajax, waar Rinus Michels hem aanspoort in de onderlinge partijtjes alle schroom van zich af te gooien. Met een vliegende tackle neemt Johan op een doorweekt trainingsveld Velibor Vasovic te grazen. De Joegoslavische routinier gaat plat op zijn gezicht en glijdt meters door het slijk. Michels lachen, spelers klappen, Vasovic woedend: ‘Jij dat niet kunnen maken’, briest de aanvoerder tegen de jonge nieuweling.

Maar de boosheid van Vasco duurt niet lang. Al snel toont hij Neeskens een opgestoken duim: ‘Jij moet dit ook in wedstrijden doen’. En dat doet de onverschrokken tiener met zijn grote loop- en tacklevermogen, aan de zijde van Nico Rijnders, ook al zo’n onvermoeibare sjouwer op het middenveld. De nummers 6 (Rijnders) en 7 lijken op elkaar, ze heten bij Ajax De Broertjes en ook wel De Brekers. 

Bijna vijftig wedstrijden speelt Neeskens in de competitie, de beker en de Europa Cup en hoewel hij aan het einde van zijn debuutseizoen op zijn wenkbrauwen loopt, weigert hij ook dan op te geven. De beloning mag er zijn: als pikkie van inmiddels negentien en dan al speler van het Nederlands Elftal mag hij zich winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen noemen.

Over doorzetter Johannes Jacobus Neeskens zal trainer Stefan Kovács, Michels’ opvolger, enkele jaren later, na een zware slag bij Bayern München, zeggen: ‘Als ze mij de binnenlanden van Afrika insturen om een commando-opdracht uit te voeren met maar één helper, dan neem ik Johan Neeskens mee’.

 

Op 1 februari start om 12:00 de pre-order van ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Houd me op de hoogte

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden over dit boek.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten