Actueel

‘Mienskip’ tijdens presentatie jubileumboek Heerenveen

  • Nieuws
  • 13 juli 2020
  • door ruud
D

De presentatie van het jubileumboek 100 Jier Heerenveen’  is vrijdag – tien dagen voor de honderdste verjaardag  – een intiem feest geworden, waarbij het familiegevoel van deze bijzondere club nieuw leven werd ingeblazen en de hang naar eenheid flink werd gestimuleerd.

Erevoorzitter Riemer van der Velde werd door de huidige directeur Cees Roozemond nog eens in het zonnetje gezet. Hij prees de grote kwaliteiten van Riemer, de man die de club naar grote hoogten leidde. Alle aanwezigen bij de presentatie vonden het een prachtig gebaar van Roozemond dat hij Van der Velde het eerste exemplaar aanbood. En Riemer maakte meteen duidelijk dit bijzonder te waarderen. ‘Want deze club zit in mijn bloed.’

Zoals gebruikelijk bij de presentatie van een nieuw deel in de monumentale clubboekenreeks ‘De Eredivisie Bibliotheek’ van Kick uitgevers gaven de schrijvers uit het auteurscollectief ook nu weer een eigen eerste boek aan een favoriet. In volgorde van opkomst: auteur Herman Joustra schonk zijn boek aan Eddy Bosman. Hierna volgden de duo’s Lex Muller / Maarten de Jong, vormgever Ruud Verkamman / Johnny Jansen, Henk Mees / Bart Hainja, Johann Mast / Gertjan Verbeek, Hielke Biemond / Gerald Sibon, Matty Verkamman / Foppe de Haan, Jaap Visser / Janneke Lenstra. Auteur Anne Roel van der Meer ontbrak wegens vakantie.

Foppe de Haan werd door Matty Verkamman lof toegezwaaid: ‘Er zijn voetbaltrainers en er zijn instituten als voetbaltrainers die ook leermeesters zijn. Tot die bijzondere categorie behoort Foppe de Haan, voor wie ik mijn hoed afneem.’ Foppe antwoordde met een gloedvolle speech en bleef zijn ontroering maar net de baas.

Foppe de Haan

Janneke Lenstra toonde zich verguld met het nieuws dat Ajax-directeur Edwin van der Sar bezig is met een blijvende herinnering in Heerenveen aan het feit dat vanuit de club in de hongerwinter aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het initiatief werd genomen om hongerevcués uit Amsterdam op te nemen. Ook bij de ouders van Janneke, vader Abe en moeder Hiltje, werden twee Amsterdamse jongetjes opgenomen. ‘Ik ben trots op de voetbalcarrière van mijn vader, maar ik ben minstens zo trots op wat hij tijdens de oorlog als pleegvader voor die kinderen heeft gedaan.’ Janneke pleit in het boek voor een blijvende herinnering aan die Friese daad van ontroerende gemeenschapszin en via tussenkomst van auteur Jaap Visser heeft Edwin van der Sar thans toegezegd dat Ajax hier samen met de indertijd ook betrokken clubs DWS, Blauw Wit en De Volewijckers voor gaat zorgen.

Bij de presentatie was auteur Hielke Biemond gehuld in een oud shirt van de club. Hielke kan een potje breken bij de club van zijn hart. Hij is journalist bij het Leids Dagblad en beschikt over een prachtige pen. Maar als supporter van Heerenveen zet hij zich ook ten volle in voor de club. Zo deed hij onlangs nog mee aan een dagje bellen met de houders van een seizoenkaart in de geslaagde pogingen die kaarten te verlengen. Hielke gaf vrijdag zijn eerste boek aan clublegende Gerald Sibon, die hier net als alle andere gelauwerden bijzonder ingenomen mee was.

Auteurscollectief van het jubileumboek '100 jaar sc Heerenveen'

Door de regelgeving inzake de coronacrisis moest het aantal bezoekers bij de presentatie van het jubileumboek tot honderd worden beperkt. De media hebben er niettemin grootscheeps over bericht. Mede hierdoor is de 1e druk van 2.000 exemplaren inmiddels uitverkocht. Ook voor de 2e druk van 1.000 boeken is volop belangstelling. Kick uitgevers heeft zich voor die 2e druk aangesloten bij het initiatief van een crowdfundingsactie van de supporters Henk Hunneman en Oeds-Willem Miedema. Van elk boek van de 2e druk wordt 20% van het verkoopbedrag afgedragen aan deze actie, die de jeugdopleiding van de club ten goede komt. De actie loopt als een trein en heeft sc Heerenveen al circa 40.000 euro opgeleverd.

 

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten