Actueel

Vernieuwd Ajax begint aan Grand Gala du Football

  • Column
  • 26 juni 2017
  • door Jaap Visser
K

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax. Jaap Visser schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax voor de clubsite (ajax.nl) en voor het Amsterdamse Stadsblad De Echo. Deze historische bijdrage is altijd gekoppeld aan een datum in de verschijningsweek.

Half augustus zal de Ajax-chroniqueur de draad weer oppakken. Dit was zijn laatste blog voor de zomerstop, over de seizoensvoorbereiding van 1965 wanneer Ajax een nieuwe start maakt onder de jonge en nog tamelijk nieuwe trainer Rinus Michels. De gouden jaren breken aan. Bovendien krijgt het stadion De Meer een overkapping aan de lange Noordzijde waar de eerste grote Ajax-trainer Jack Reynolds wordt geëerd met een tribunenaam.

 

Vernieuwd Ajax begint aan Grand Gala du Football

Het nieuwe voetbalseizoen gloort en de dagbladen stellen vast ‘dat Ajax met de portemonnee heeft staan zwaaien’. Er staat wat te gebeuren aan de Amsterdamse Middenweg waar de nieuwe, ambitieuze voorzitter Jaap Van Praag en de jonge, fanatieke oefenmeester Rinus Michels de schande van het vorige seizoen krachtig willen uitwissen. Ajax eindigde in 1964 in de Eredivisie als vierde van onderen, maar heeft zich zo duchtig geweerd op de transfermarkt dat het meteen tot de kanshebbers voor de landstitel van 1965 wordt gerekend.

SPECTACULAIR OP DE AANVAL

Keeper Gert Bals is gekocht van PSV, middenvelder Co Prins is teruggehaald uit West-Duitsland, waar hij als enfant terrible bij Kaiserslautern naar eigen zeggen geen leven meer had, en ook Henk Groot keert terug op het oude nest. De schutter annex spelverdeler is in 1963 voor het recordbedrag van 250.000 gulden aan Feyenoord verkocht, twee jaar later legt Ajax voor de Zaankanter een nog grotere som geld neer: 375.000 gulden.

Coach Michels zegt Groot absoluut nodig te hebben, om sturing te geven aan het niet al te ervaren elftal, en om met zijn gave traptechniek en grote spelinzicht de voorhoede te bedienen. Met Sjaak Swart op rechts, Piet Keizer op links, de grote aankoop van het vorige seizoen Klaas Nuninga en het enorme talent Johan Cruijff in het midden moet Ajax spectaculair op de aanval kunnen gaan spelen.

Bij de eerste training voor het seizoen 1965-’66, op dinsdagavond 13 juli, is opmerkelijk veel pers aanwezig in De Meer. Er hangt verandering in de lucht, met Bals, Prins en Groot als nieuwe troeven op het veld en door de bouwwerkzaamheden aan het stadion waarvan de tribune aan de lange noordzijde een overkapping krijgt. Kosten: twee ton. De vernieuwde tribune zal de naam van de legendarische trainer Jack Reynolds krijgen en de komende jaren vol zitten met geestdriftige toeschouwers die inderdaad prachtig offensief, en succesvol, Ajax-spel te zien zullen krijgen.

KODDIG VERSLAG

Volgens het Algemeen Handelsblad zijn de verwachtingen aan het begin van het seizoen van de ommekeer hoog gespannen. De krant doet koddig verslag van de eerste trainingsavond. ‘Wij meenden dat Rinus Michels gisteravond met enigszins trillende benen het oefenveld betrad. Hetgeen hij later ontkende. Die trillende benen behoren bij Rinus Michels. Met diezelfde benen loopt hij naar een bar of dansvloer.’

Het Handelsblad voelt de op til zijnde veranderingen goed aan. Het spektakel gaat beginnen. Met een voorzitter uit de grammofoonplaten-business kan dat ook haast niet anders. De krant schrijft: ‘Jaap van Praag die telkenjare het Grand Gala du Disque organiseerde, staat een Grand Gala du Football voor ogen.’

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten