Actueel

Ajax het best in slapstickvoetbal in het moeras van Zaragoza

  • Column
  • 19 september 2022
  • door Jaap Visser
G

Grote moed kenmerkte de Griekse held Ajax, die in de strijd met kop en schouders boven vriend en vijand uitstak. De voetbalclub Ajax spiegelt zich aan zijn mythologische inspirator. De moedige Amsterdammers slagen er herhaaldelijk in om heldendaden te verrichten in het Europese strijdperk der kampioenen. Zoals in het seizoen 1986-’67, wanneer het jonge Ajax van trainer Johan Cruijff de Europa Cup 2 wint en zijn belangrijkste slag slaat in het slijk van Zaragoza, waar Johnny Bosman man of the match én schlemiel tegelijk is.

Ajax het best in slapstickvoetbal in het moeras van Zaragoza

Twee keer slechts is dit sierlijke rode shirt gedragen, in het najaar van 1986 uit tegen Elinkwijk in de beker (1-4) en in het voorjaar van 1987 uit tegen Real Zaragoza in de halve finale van de Europa Cup 2. En dát maakt dit tricot historisch. Immers, de dans in het bassin La Romareda is één van Ajax’ meest roemruchte Europese gevechten. Dat heeft niet zozeer te maken met de opponent, een Spaanse subtopper, als wel met de terrein-omstandigheden.

Die zijn gewoon goed wanneer Ajax in Zaragoza na de warming-up het kleedlokaal opzoekt, maar schrikbarend bij terugkeer op het veld. Dat staat volledig blank als gevolg van een apocalyptische hoosbui van nog geen tien minuten. De Joegoslavische scheidsrechter ziet er geen beletsel in te laten aftrappen, wat tot slapstickvoetbal leidt, totdat het stadionbassin enigszins is leeggelopen, al zullen de hele wedstrijd lang plassen op het veld blijven staan.

Ajax past zich het snelst en het best aan en komt zelfs door de lucht tot aanvaardbaar combinatievoetbal dat de thuisploeg te machtig is (2-3). John Bosman, op papier centrale middenvelder, maar bijna net zo vaak als Marco van Basten midvoor, is man of the match met twee kopdoelpunten kort achter elkaar. Maar hij is ook de schle-miel van de wedstrijd door onder de ogen van Petrovic te gaan knokken met de schopper Francisco Güerri. Het rood dat beiden zien, doet Bosman in tranen het veld verlaten, want hij realiseert zich meteen: geen finale.

 

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten