Actueel

Ajax-Inter 1972: toen fotografengeluk nog heel gewoon was

  • Column
  • 16 april 2021
  • door Jaap Visser

Ik sprak zojuist Ton den Haan voor ons boek TRILOGIE, Ajax heeft de Europa Cup 1971, ’72, ’73, dat bijna klaar is! ‘Opa Ton’, 84 inmiddels, die sinds zijn pensionering in Noorwegen woont, zei dit:

‘M’n hart gaat open als ik deze beelden zie. Wat mis ik dit. Dit komt nooit meer terug. Het voetbal niet, en evenmin de vrijheid die je als fotograaf had. We konden op het veld zitten, naast het doel en ik zat er altijd als eerste. Het komische is dat ik mijzelf herken op deze foto met Barry Hulshoff zo dicht bij de achterlijn. Ik ben de eerste fotograaf vanaf de keeper van Inter gezien. Deze foto is zo goed als zeker van Rob Cornelder die bij mij in loondienst was. Ik ging nooit alleen naar grote wedstrijden, meestal waren we met z’n tweeën en soms met wel drie man. Ik zat bij het Inter-doel, Cornelder zal aan de zijlijn hebben gezeten en nog iemand anders bij het Ajax-doel. Ik kreeg ook opdrachten uit het buitenland hè en in Italië wilden ze natuurlijk beelden van de Inter-aanval. Als voetbalfotograaf had je vroeger het geluk dat er zo veel op het veld gebeurde, vooral dankzij een speler als Cruijff, die zorgde altijd voor mooi materiaal. Ja, die foto’s van zijn goals zijn van mijzelf, ik zat er bovenop. Man, man, wat een prachtijd was dit. Totdat de sponsors boos werden en wij achter de reclameborden moesten. De commercie ging eisen stellen en wij moesten onze vrijheid inleveren.’

Anton Eduard den Haan (Rotterdam, 17 maart 1937), zoon van fotograaf Bram den Haan, van Fotopersbureau Speed, werkte eerst bij zijn vader in de zaak, maar begon eind jaren zestig als (pers)fotograaf voor zichzelf, met het Algemeen Dagblad als zijn belangrijkste afnemer. Ton den Haan heeft een verbintenis met Kick uitgevers dat vrijelijk kan putten uit zijn archief, waarin wij een indringende reportage van de Rotterdamse Europa Cup-finale van 1972 aantroffen met onder meer deze foto.

 

 

 

 

 

 

Meer lezen? Kick uitgevers komt in mei met de nieuwe Ajax-titel Trilogie, over de Europa Cup-triomfen van 1971, 1972 en 1973 en hun voorgeschiedenis.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten