Actueel

Het Ajax Shirt – 1992-’93

  • Column
  • 21 juli 2022
  • door Jaap Visser
D

De zomer stopt de competities, maar het verse shirt is al klaar voor het nieuwe seizoen, klaar om te schitteren, verlangend naar nieuwe glorie voor rood & wit. Zo ook dertig jaar terug, voor het seizoen wanneer Stefan Pettersson afscheid zal nemen van Dennis Bergkamp, zijn koppelgenoot in de spits.

Stefan Pettersson © Kick Images/Jeroen van Bergen

 

Hij verzet bergen en de aanhang scandeert: ‘Say oe-ah Pettersson’

Het is nogal een baalseizoen voor Louis van Gaal. Ingestapt als hoofdtrainer na het overstappen van Leo Beenhakker naar Real Madrid leidde hij Ajax naar een triomf in de UEFA Cup en nu wil hij doorpakken: kampioen worden en dan de Champions League in. Maar Ajax hakkelt in de competitie, faalt op vreemde momenten en verspeelt daarmee zoveel punten dat het de titel aan Feyenoord moet laten. En dat terwijl zowel uit (0-3) als thuis (5-2) dik van de aartsrivaal wordt gewonnen. En in de halve finale van de KNVB-beker wordt Feyenoord in de eigen Kuip ook nog eens zoek getikt: 0-5.

Van Gaal had gedacht dat zijn jonge ploeg in het succes-volle UEFA Cup-seizoen genoeg weerstand had opgebouwd om zich ook op mindere dagen schrap te kunnen zetten. Niet dus. Stefan Pettersson treft geen blaam in de ogen van de coach, die de Zweedse teamspeler dikwijls ten voorbeeld stelt. Of hij nu als diepe of als hangende spits speelt, de supporterslieveling vult de rol in zoals hem wordt opgedragen. Hij werkt hard, is hulpvaardig en bescheiden. Daarom scandeert de aanhang veelvuldig zijn naam.

Dat Ajax geen kampioen wordt, wijt de geërgerde Van Gaal aan de transferperikelen rond Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Die gaan als setje naar Inter Milaan, wat Ajax het recordbedrag van veertig miljoen gulden (een kleine twintig miljoen euro) oplevert, maar volgens Van Gaal ook de cruciale uitwedstrijd tegen PSV doet verliezen. De tandem Jonk-Bergkamp is het beste onderdeel van de Ajax-ploeg dat wel vaart bij de uitgekiende passes van Jonk op afmaker Bergkamp. Zijn sleutelspelers zouden te zeer met hun Inter-deal bezig zijn geweest voorafgaande aan PSV-uit waardoor zij er half november 1993 in Eindhoven met hun hoofd niet echt bij waren.

Bergkamp en Jonk vinden dat Van Gaal onzin praat en tussen de spelers en de coach ontstaat verwijdering. Begin mei verliest Ajax uit van Willem II en dat is de -fatale misstap in de titelrace. In Tilburg wordt Bergkamp gewisseld en de verbijstering daarover staat op zijn verwrongen gezicht te lezen.

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten