Actueel

Het Ajax Shirt – 2002-’03

  • Column
  • 22 juli 2022
  • door Jaap Visser
D

De zomer stopt de competities, maar het verse shirt is al klaar voor het nieuwe seizoen, klaar om te schitteren, verlangend naar nieuwe glorie voor rood & wit. Zo ook twintig jaar terug, voor het seizoen waarin de ploeg van de onvermoeibare aanvoerder Cristian Chivu een heel eind zal komen in de Champions League.

Amsterdam, 26 februari 2003, Ajax-Arsenal 0-0. Ajax tijdens de tweede poulefase van de Champions League. Achter: Andy van der Meijde, Richard Witschge, Zlatan Ibrahimović, Bogdan Lobont, Petri Pasanen, Cristian Chivu. Voor: Tomás Galásek, Nigel de Jong, Maxwell, Steven Pienaar, Hatem Trabelsi. © AFC Ajax

 

Bloedfanatieke frontsergeant Chivu gaat voor in de strijd

Wanneer Ronald Koeman eind 2001 de ontslagen Co Adriaanse opvolgt, maakt hij Cristian Chivu aanvoerder. ‘Je bent eraan toe’, zegt de nieuwe coach tegen de Roemeense centrumverdediger, maar het is vooral een psychologisch foefje van Koeman, die hoopt dat Chivu met de band om zijn arm er wat minder onbezonnen invliegt. Cristian is een speler naar zijn hart, een onvermoeibare krijger die ook nog eens goed kan voetballen, maar zo bloedfanatiek dat hij nog wel eens de kop verliest.

Het werkt, aanvoerder Chivu voelt de verantwoordelijkheid die hij als teambaas draagt, zonder dat die hem uit zijn spel haalt. Dat blijft energiek en strijdlustig, maar binnen de perken van het arbitrale gezag. Cristian gaat voor in de strijd die hij veel minder vaak moet staken als gevolg van gele en rode kaarten. Frontsergeant Chivu wordt een echte winnaar.

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten