Actueel

Het Ajax Shirt – 2012-’13

  • Column
  • 28 juli 2022
  • door Jaap Visser
D

De zomer stopt de competities, maar het verse shirt is al klaar voor het nieuwe seizoen, klaar om te schitteren, verlangend naar nieuwe glorie voor rood & wit. Zo ook tien jaar terug, wanneer Frank de Boer zijn derde opeenvolgende landstitel als trainer zal winnen en Christian Eriksen op weg is een speler van wereldklasse te worden.

Serieuze Alderweireld en Eriksen drukken hun stempel

De samenwerkingsverbanden met buitenlandse partners hebben over het algemeen weinig rendement, maar het Belgische filiaal Germinal Beerschot levert Ajax toch drie talenten die in Amsterdam uitgroeien tot de betere verdedigers in de clubgeschiedenis. Toby Alderweireld is al net zo’n Vlaming van stavast als Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen. Met die laatste vormt hij een ijzersterk koppel in het centrum van de verdediging in de eerste twee kampioensjaren onder Frank de Boer.

Toby is een bedeesde jongen met uitgesproken tatoeages op het harde lijf die zijn zielenroerselen enigszins blootgeven. Er is een symbool voor zijn sterk religieuze gevoel, de namen van zijn broers duiden op een hechte familieband en het wapen van Amsterdam met de drie Andreaskruizen getuigen van loyaliteit met de stad en zijn club.

Aan de zijde van Vertonghen was Alderweireld de stille kracht in de Ajax-afweer, minder nadrukkelijk aanwezig dan zijn meer Amsterdammer geworden kompaan. Maar wanneer Jan naar Tottenham Hotspur is vertrokken, pakt Toby zijn verantwoordelijkheid en neemt een leidersrol op zich. In het coachen is Alderweireld niet zo expressief als Vertonghen, maar wel net zo duidelijk en gedecideerd.

Dennis Rommedahl vraagt zich af of Christian Eriksen wel een echte Deen is. Hoezo? Omdat hij niet van bier houdt. Grapje van de olijke rechtsbuiten en -Carlsberg-liefhebber, maar toch. Anders dan voorgangers als Søren Lerby, Jan Mølby en Dennis Rommedahl, is Eriksen geen Deen die zo nu en dan de boel op stelten zet. Christian is een bloedserieus joch dat precies weet waar hij naar toe wil en hoe. Met Ajax als opstap zal hij opklimmen naar de Europese top.

Zijn nauwkeurigheid in het passen neigt al snel naar perfectie, hij is altijd in beweging en aanspeelbaar, denkt snel en ziet in het veld alles en iedereen. Met dat precieze passen van hem, kan hij het spel bepalen, aanvallen opzetten én besluiten met een assist. Bovendien is hij met zijn gave trap ook nog in staat om aanvallen zelf af te ronden.

In zijn laatste Ajax-seizoen drukt Eriksen heel nadrukkelijk zijn stempel op het elftal van De Boer. De coach prijst zijn spelmaker geregeld en zegt dat Christian hard op weg is een speler van wereldklasse te worden.

 

 

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten