Actueel

‘Het zal je kind maar wezen, yeah, yeah, yeah, yeah’

  • Column
  • 21 januari 2021
  • door Jaap Visser
D

De ‘twaalfde man’, uitgerust met rugnummer 14, brengt uitkomst in de verlenging van de derde Europese ronde tegen SC Napoli. Ruud Suurendonk doet wat midvoor Dick van Dijk in twee keer drie kwartier heeft nagelaten: scoren. De invaller maakt er liefst drie, in acht minuten. De 4-0 overwinning brengt Ajax in de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker, het toernooi dat weldra de UEFA Cup zal gaan heten. Vaste reserve Suurendonk is de gevierde man, en de 26-jarige Amsterdammer zegt dat hij Vic Buckingham maar even zal aanschieten. ‘Want misschien wil Barcelona wel een miljoentje-of-wat voor mij op tafel leggen.’

 

Sjaak Swart (in het midden op de grond) heeft Ajax buitelend op voorsprong gezet. Achter hem springt Barry Hulshoff een gat in de lucht. Rechts Gerrie Mühren (op witte schoenen), Johan Cruijff en Dick van Dijk. [Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 923-1780]

 

Buckingham is de vroegere Ajax-trainer, die zowaar emplooi bij FC Barcelona heeft gevonden. De Engelsman is naar Amsterdam gekomen voor Johan Cruijff, die zich in het televisieprogramma ‘Eén van de Acht’ tegenover presentatrice Mies Bouwman heeft laten ontvallen dat hij Ajax wil verruilen voor een club in het buitenland. Buckingham, die Cruijff eind 1964 in het eerste elftal van Ajax liet debuteren, is door een journalist getipt over Johans uitspraak.

Maar de voetballersgrenzen in Spanje zullen nog wat jaartjes gesloten blijven en Cruijff gaat met Ajax eerst nog Europa veroveren. Tegen Napoli speelt de dartelende Amsterdammer niet geweldig. Dat komt door het steenhard bevroren en spekgladde veld en door de aangepaste speelwijze. Rinus Michels heeft hoog spel door het midden verordonneerd. ‘Omdat’, zo zal hij uitleggen aan de pers, ‘de bal mooi brengen op zo’n veld geen zin heeft. Een pass hoeft maar een centimeter onzuiver te zijn en je bent ‘m kwijt. Door die gladheid kun je immers nauwelijks wenden.’

Sjaak Swart werkt na een half uur de in Napels opgelopen 1-0 achterstand weg, maar hoe Ajax ook aandringt, de genadeklap blijft uit. De hoge ballen zijn veelal een prooi voor de Italiaanse verdedigers en hun in glanzende vorm verkerende doelman Dino Zoff.

In de rust draaft de Nederlandse cast van de musical Hair op en daar is de weinig ruimdenkende eretribune niet van gediend. De hippie-artiesten, die optreden in een circustent naast het stadion, hebben een vrije avond en willen de steenkoude Jaarbeursstedenwedstrijd best komen opwarmen met een lied uit hun succesvolle musical. Maar de Hair-zangers krijgen de lengte niet. Ze worden overstemd door de benauwde geesten in het publiek die het oubollige ‘Het zal je kind maar wezen (yeah, yeah, yeah, yeah)’, uit de tv-serie ’t Schaap met de 5 pooten inzetten.

De Nederlandse cast van Hair zingt kleumend een lied uit de hippiemusical, maar vindt geen weerklank bij het publiek. [Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 923-1790]

 

Na rust biedt Ajax-Napoli hetzelfde beeld als ervoor. De thuisploeg valt aan, de bezoekers weren met man en macht af en de bal wil er niet in. Michels besluit uiteindelijk Van Dijk, de dure aankoop van FC Twente die niet de gewenste doelpunten oplevert, in te ruilen voor Manus van alles Suurendonk. Die kogelt de bal eerst in de kruising om er meteen daarna van dichtbij nog twee in te prikken.

De verliezende coach Giuseppe Chiapello is onder de indruk van het Amsterdamse aanvalsgeweld en zegt dat niet één Italiaanse topclub opgewassen is tegen Ajax. En dat terwijl de Amsterdammers ruim een half jaar eerder nog de oren zijn gewassen door AC Milan in de finale van de Europa Cup 1. Maar Chiapello heeft gelijk, want in de finales van 1972 en ‘73 zullen Internazionale en Juventus geen partij voor Ajax blijken.

 

Kick uitgevers heeft in de afgelopen jaren meerdere boeken uitgegeven over Ajax. Bestel hier het carrièreboek van Sjaak Swart of de Ajax Nostalgische voetbalkalender.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten