Actueel

Intelligente Litmanen is ongrijpbaar tussen de linies

  • Column
  • 26 september 2022
  • door Jaap Visser
G

Grote moed kenmerkte de Griekse held Ajax, die in de strijd met kop en schouders boven vriend en vijand uitstak. De voetbalclub Ajax spiegelt zich aan zijn mythologische inspirator. De moedige Amsterdammers slagen er herhaaldelijk in om heldendaden te verrichten in het Europese strijdperk der kampioenen. Zoals in het seizoen 1994-’95, wanneer Jari Litmanen zes cruciale treffers maakt in de Champions League, waarin Ajax zijn grootste triomf viert sinds de Europese hegemonie uit de jaren van Johan Cruijff en Piet Keizer.

Intelligente Litmanen is ongrijpbaar tussen de linies

Met 26 doelpunten in dertig competitiewedstrijden heeft Jari Litmanen enorm bijgedragen aan de landstitel die zijn voorganger Dennis Bergkamp in 1993 verzuimde met Ajax te winnen. De nieuwe nummer 10 is de ouwe niet, maar toch hebben de twee schaduwspitsen een paar grote kwaliteiten gemeen: spelinzicht en het gevoel op de juiste momenten en op de juiste posities tussen de linies te bewegen. Het maakte Bergkamp ongrijpbaar en ook op Litmanen kunnen tegenstanders nauwelijks vat krijgen.

De intelligente en leergierige Fin heeft goed op Dennis gelet, tijdens trainingen en, vanaf de bank, tijdens wedstrijden. Wat hij heeft opgestoken, laat Jari keer op keer zien, in de Eredivisie en ook in de Champions League. Hij maakt belangrijke doelpunten in de groepsfase van het grootste Europese bekertoernooi, zoals de 2-0 thuis tegen AC Milan en de 1-0 uit (wanneer Ajax ook met 2-0 wint). In Athene tegen AEK (1-2) zorgt hij voor de gelijkmaker en bereidt hij de winnende van Kluivert voor. De thuiswedstrijd tegen Salzburg (1-1) is een beproeving, maar Litmanen voorkomt met zijn late treffer een volledig onterechte nederlaag. In de halve finale tegen Bayern München (5-2) breekt hij de score open en maakt hij de doorslaggevende 4-1. Zes cruciale treffers, maar in de finale in Wenen valt Jari stil, de naweeën van een allergie-aanval met hooikoortsverschijnselen. Ook wat dat betreft gaat de vergelijking op met Bergkamp, uitblinker in het seizoen van de UEFA Cup-winst, maar geveld door griep voor de return van de finale tegen Torino.

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten