Actueel

Johan Neeskens Wereldvoetballer

  • Nieuws
  • 22 september 2017
  • door Jaap Visser
A

Altijd, en overal, was hij de favoriet van de toeschouwers. Bij Ajax, in de gouden beginjaren zeventig van de vorige eeuw, bij het Nederlands Elftal en in het Camp Nou van FC Barcelona wist hij zich verzekerd van de steun en de sympathie van het publiek. Wanneer hij weer eens een ‘onmogelijke bal’ te pakken had gekregen, een doorbraak van de tegenstander had verijdeld, of er één voor zijn eigen ploeg had geforceerd, galmde het door het stadion: ‘Néé-skens, Néé-skens’, of: ‘Jó-han, Jóhan.’ En dan groeide de publiekslieveling nog groter, liep hij nog harder, tackelde hij nog fanatieker, trapte en kopte hij nog beter. Johan Neeskens voetbalde op het ritme van het publiek, zoals hij het zelf ooit treffend omschreef.

Hij kon verdedigen en aanvallen, bijna tegelijkertijd, veroverde de bal en zette in één moeite door een aanval op. Hij heette ‘een breker op het middenveld’, en ‘de adjudant van Johan Cruijff’, maar hij was meer dan dat: een technisch goede, tactisch sterke, onverschrokken en onbaatzuchtige teamspeler. En de maker van menig belangrijk doelpunt. In het Nederlands Elftal liep hij zelfs ‘één op drie’, met als summum zijn vijf goals op dat onvergetelijke wereldkampioenschap van 1974 in West-Duitsland.

Johan Neeskens, geboren op 15 september 1951 in Heemstede, zei op vijftienjarige leeftijd tegen zijn vader: ‘Pa, ik ga proberen met voetballen mijn geld te verdienen. Ik waag de gok.’

Het pakte geweldig uit. De geharde en gevoelige jongen van bescheiden afkomst zou een van de beste middenvelders ter wereld worden, winnaar van drie Europa Cups en de wereldbeker met Ajax, bij Barcelona Spaans voetballer van het jaar 1976, en tweevoudig WK-finalist met het Nederlands Elftal.

Johan Neeskens Wereldvoetballer is het carrièreverhaal van een geliefde kosmopoliet, fraai weergegeven in woord en beeld op het spectaculaire formaat van 30×30 centimeter en komt uit op 15 november.

Het boek verschijnt als standaard-editie (€ 29,95) en als luxe-editie (€ 59,95 – genummerd, met handtekening én in cassette!)

Auteur: Jaap Visser

Kick uitgevers / Voetbal International

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten