Actueel

Kick & Rush: Feyenoord-Estudiantes 1970

  • Column
  • 09 september 2020
  • door Jaap Visser
I

In Kick & Rush – deel 3 staat Jaap Visser stil bij de Wereldbeker-winst van Feyenoord op het Argentijnse Estudiantes de la Plata, op 9 september 1970.

Van Daele verijdelt met een zoever de patstelling

Het is een beschamende vertoning die koningin Juliana vanaf het ereterras in Stadion Feijenoord gadeslaat. Maar de Argentijnen van Estudiantes uit La Plata (een voorstad van Buneos Aires) hebben geen boodschap aan de Nederlandse vorstin. Vijf jaar eerder waren haar echtgenoot en oudste dochter ook al getuige geweest van een schoppartij in de Kuip. Toen knokte Feyenoord met Real Madrid, in de eerste ronde van de Europa Cup, en zagen Bernhard en Beatrix hoe de Rotterdammers van de Spaanse provocaties over hun toeren raakten.

Maar sindsdien heeft Feyenoord aan kracht en incasseringsvermogen gewonnen. Welke geniepigheid Estudiantes ook in de strijd om de wereldbeker gooit, het weerbare en uitgekookte Feyenoord verblikt en verbloost niet. Sterker nog, Willem van Hanegem moet er alleen maar om lachen. De Kromme heeft wel respect voor de over mijn lijk-mentaliteit waarmee de kampioen van Zuid-Amerika zich verweert tegen die van Europa.

 

In het boek ‘Willem de voetballer’ zal hij daar veel later over zeggen: ‘Als ik tegen Estudiantes het strafschopgebied in wilde lopen, moest ik goed opletten. Keek je naar rechts om het spel te volgen dan kreeg je ‘m van links, een stomp of een elleboog. Als je zo’n knal aan ziet komen, kun je je schrap zetten, maar als hij onverwacht komt, doet-ie veel meer pijn. Dan is het alsof je tegen een muur op loopt. Nee, ik werd daar niet kwaad om. Ik dacht alleen maar: de volgende keer beter opletten Willem.’

Van mooi voetbal kan in de Kuip geen sprake zijn, want Estudiantes laat Feyenoord niet in zijn spel komen en is zelf tot niet veel meer dan afbraakvoetbal in staat. Na de 2-2 in Buenos Aires, waar Feyenoord wel tot knap positiespel kwam, dreigt in de return een patstelling. Maar die wordt verijdeld door invaller Joop van Daele die in de 65ste minuut met een zoever over het gras een gaatje vindt in de Argentijnse blokkade.

Joop van Daele heeft gescoord en Jan Boskamp is naar hem onderweg. Rechts springt Willem van Hanegem een gat in de lucht. [Nationaal Archief/Anefo, 923-8311]

De jubel om deze bevrijdende treffer golft nog door De Kuip wanneer de Zuid-Amerikaanse voetbalgangsters het brilletje van Van Daele mollen. In hun land is het volgens de onverlaten verboden om met een bril te spelen, en dan mag het wat hen betreft ook niet in een wereldbekerwedstrijd met Argentijnse deelname.

De Kuip loeit van verontwaardiging om dit hondsbrutale staaltje van vandalisme, maar Van Hanegem staat erbij te lachen. ‘Ik zag er de humor wel van in. Ja, echt.’ Van Daele ploetert verder met een reservebril, maar zijn 1-0 haalt het einde, waarop Rinus Israël de vergulden trofee krijgt uitgereikt door Juliana. Hare majesteit keert vervolgens gauw paleiswaarts. Het mag dan een akelige wedstrijd zijn geweest, het feest in Rotterdam is er niet minder om. Want na de beker voor de beste van Europa heeft Feyenoord nu ook de wereldcup!

Rinus Israël krijgt een hand van koningin Juliana die de Feyenoord-aanvoerder eerst de Wereldbeker heeft aangereikt. In het midden voorzitter Guus Couwenberg. [Nationaal Archief/Anefo, 923-8124]

 

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten