Actueel

Toeristen van UT Arad hebben Feyenoord in de waan gelaten

  • Column
  • 30 september 2020
  • door Jaap Visser
D

De kranten op donderdag 1 oktober 1970 kunnen er niet over uit. ‘Van de hoogste toppen van de internationale sportroem stortte Feyenoord gistermiddag plotseling in het roemloze ravijn van schande en blamage’, begint een dagbladverslag van de return tegen UT Arad. Feyenoord, de kersverse wereldkampioen, is er in de eerste de beste speelronde van het Europa Cup-toernooi uitgeknikkerd. Niet door een grote macht uit een vooraanstaand voetballand, maar door het nietige ploegje uit een onooglijke Roemeense textielstad.

Willem Van Hanegem probeert na een afgeketste Feyenoord-aanval de bal opnieuw te bemachtigen, terwijl keeper Gheorghe Gornea en stopper Eugen Pozsonyi toekijken. [Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 923-8879]

 

‘Happel, ha, ha, ha’, scanderen de in opperste staat van vreugde verkerende aanhangers van UTA wanneer Feyenoord na de afgang op woensdagmiddag terugkeert in het Astoria hotel, in het drukke en lawaaierige centrum van Arad.

Dat is op zich al vreemd, dat Ernst Happel zijn ploeg niet op een afgelegen plek heeft laten onderbrengen, zoals wel gebeurde in het vorige, zo succesvolle Europa Cup-seizoen. Spreekt daar geen onderschatting van deze niet tot de verbeelding sprekende tegenstander uit? In de nazomer van 1969 had Ut Arad in de eerste ronde van het toernooi der landskampioenen ongenadig op zijn falie gekregen van Legia Warschau (8-0 in Polen). Maar met deze legerploeg had Feyenoord in de halve finale niet zo gek veel problemen, dus wat zouden ze zich in Rotterdam druk maken om de kampioen van Roemenië.

Maar Feyenoord, dat op 9 september de Wereld Cup heeft veroverd, vergist zich deerlijk. Zo blijkt al wanneer het een week na de zege op Estudiantes de La Plata in De Kuip 1-1 wordt tegen UT Arad. Maar Happel en zijn spelers reageren laconiek. Ze hebben zo veel kansen gecreëerd, dat ze er van uit gaan dat het scoreverzuim in Roemenië nog makkelijk kan worden rechtgezet.

Een misvatting, zo blijkt in het gammele stadionnetje in Arad, waar Feyenoord, net als in de competitie, wederom uitblinkt in het missen van riante mogelijkheden. De Rotterdammers spelen niet beroerd, maar zijn wat het afronden betreft hopeloos uit vorm.

En dus wordt het 0-0 in Arad en ligt Feyenoord er uit. In Het Vrije Volk kraait de 37-jarige centrumverdediger Iosif Lereter victorie en hij roept dat hij het allemaal heeft zien aankomen. ‘De Feyenoorders hebben zich vergist in onze sterkte. Ze hebben meer gedacht aan die 8-0 tegen Legia, dan aan onze werkelijke kracht. Toen we in Rotterdam waren, wees men telkens op dat debacle, lachend en veelzeggend. We hebben ze in de waan gelaten. We hebben gezegd dat we eigenlijk maar toeristen waren, maar hebben ons daarna in alle stilte ten volle geconcentreerd.’

Onderschatting dus, van Rotterdamse zijde, maar het nadeel van de veel te vroege uitschakeling heeft wel weer als voordeel dat Feyenoord zich volledig op de titelstrijd met Ajax kan richten. En die zal op glorieuze wijze eindigen.

Gheorghe Gornea is door het dolle heen en maakt na de triomf op de wereldkampioen een handstand in de middencirkel. [Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 923-8864]

 

Kick uitgevers heeft in de afgelopen jaren meerdere boeken uitgegeven over Feyenoord. Wil je meer lezen over het glorieuze Europa Cup-seizoen 1 1969-’70, bestel dan snel een van de laatste exemplaren, gesigneerd door Ove Kindvall!

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten