Actueel

Krol geeft het startschot voor een machtig offensief

  • Column
  • 12 september 2022
  • door Jaap Visser
G

Grote moed kenmerkte de Griekse held Ajax, die in de strijd met kop en schouders boven vriend en vijand uitstak. De voetbalclub Ajax spiegelt zich aan zijn mythologische inspirator. De moedige Amsterdammers slagen er herhaaldelijk in om heldendaden te verrichten in het Europese strijdperk der kampioenen. Zoals in het seizoen 1971-1972, wanneer het veelzijdige Ajax van Johan Cruijff en Piet Keizer heerst op alle fronten.

Krol geeft het startschot voor een machtig offensief

Het goede tegen het kwade van het voetbal, zo ziet Europa, afgezien van Italië, de finale tussen Ajax, de ploeg van het frivole aanvalsspel, en FC Internazionale, de ploeg van het cynische catenaccio. Buiten Italië is Inter niet zo geliefd, vanwege zijn tactiek van tegenstanders in de val lokken en in het mes van de counter laten lopen. De blauw-zwarten verdedigen gegroepeerd en meedogenloos, om er vervolgens geniepig tussenuit te knijpen en de overwinning te stelen. Dat is, grof gesteld, het beeld van Inter, alsof snel en vaardig counteren niet ook een voetbalkunst is.

Maar op 31 mei 1972 komen de Italianen in de Kuip niet aan de razende tegenaanval toe. Ajax is oppermachtig en genadeloos bovendien. Wanneer centrumverdediger Mario Giubertoni zich na een kwartiertje voor zijn verdediging waagt bij een zeldzamen uitbraak van Inter wordt hij zonder pardon door Horst Blankenburg met een vliegende tackle uit de finale geschopt.

De Franse scheidsrechter Robert Héliès ziet het vergrijp van de Ajax-Duitser door de vingers, lankmoedigheid die voortkomt uit bewondering voor de ploeg van Johan Cruijff en Piet Keizer. Over de Amsterdamse linksbuiten zal hij na afloop zeggen: ‘Geweldig wat die man kan. Zo’n combinatie van talent en werklust als bij Piet Keizer heb ik nog nooit meegemaakt.’

Ajax toont zich aan Europa als het elftal van de veelzijdigheid met een verdediging die kan aanvallen, een middenveld dat kan aanvallen én verdedigen en een voorhoede die kan verdedigen. De positiewisselingen, de snelheid en de beweeglijkheid aan Amsterdamse zijde doen de Inter-mannen voortdurend in vertwijfeling achter de Ajacieden aanrennen. Ontwrichting van de tegenstander is uitgesloten. Luttele minuten nadat Giubertoni aangeslagen van het veld is gehinkt, neemt de naar rechts uitgeweken linksback Ruud Krol de bal vol op de rechter. Zijn daverende knal spat uiteen op de paal. Het is het startschot voor een offensief dat Inter in de tweede helft te machtig wordt. De nekslagen worden toegediend door Cruijff, die tweemaal scoort.

 

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten