Actueel

Rode en witte bloemen op de motorkap van Vasović

  • Column
  • 23 december 2020
  • door Jaap Visser
V

Velibor Vasović is op zijn 27ste een gelouterde international. De Zuidslaaf (zoals iemand uit Joegoslavië in de jaren zestig nog wordt genoemd) heeft met de grote clubs van Belgrado, Partizan en Rode Ster, vijf landstitels veroverd. En op 11 mei 1966 opende hij de score in de finale van de Europa Cup. Daarin was Real Madrid uiteindelijk net iets sterker dan Partizan (2-1), maar Vasović is door de Joegoslavische sportbonzen beloond met een fel begeerde individuele prijs. Vanwege zijn grote voetbalverdiensten voor het vaderland, mag hij naar het buitenland.

 

Velibor Vasović heeft na één jaar Ajax dikke pret met Bennie Muller als zogenaamde oliebollenbakkers, 29 december 1967. [Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 920-9527]

 

Het lijkt München 1860 te worden, maar als Rinus Michels wordt getipt door zijn vriend Dries Blankert, vraagt hij mevrouw Blankert, een Joegoslavische, te bellen met Belgrado. Daar komt mevrouw Vasović aan de lijn en die heeft wel oren naar een verhuizing naar Amsterdam. Echtgenote Mirjana wil ook eigenlijk helemaal niet naar West-Duitsland, vanwege nare herinneringen aan de oorlog. Haar vader is door de Nazi’s vermoord.

Het kost twee maanden administratieve rompslomp, maar halverwege het eredivisieseizoen 1966-1967 debuteert Velibor Vasović, inzetbaar als centrumverdediger of middenvelder, in de thuiswedstrijd tegen Elinkwijk, op 26 december 1966. Er komt veel volk op af, wat Het Paroolnogal opmerkelijk vindt. ‘Penningmeester Henk Timman van Ajax bleef gistermiddag van pure verbazing in de handjes klappen’, schrijft de krant. ‘Stel je voor, Tweede Kerstdag, een wedstrijd tegen de nummer laatst. Daar zat, naar de mens gesproken, geen stuiver winst in, maar de engel, die Ajax dit seizoen begeleidt tot in de hoogste sferen, ontstak een voorjaarszon. Zodat en ieder, vadsig van het eten, zijn huis verliet en naar de Meer trok. Rond 22.000 man sterk. Om te zonnebaden. En en passant acht goaltjes mee te pikken.’

Het Utrechtse Elinkwijk mag dan nauwelijks een graadmeter zijn, Vasović speelt goed, samen op het middenveld met Bennie Muller. In de eredivisie staat geen maat op Ajax dat seizoen. De Amsterdammers worden afgetekend kampioen en maken liefst 122 doelpunten (nog altijd het Eredivisierecord. In de Europa Cup is bovendien de Engelse kampioen Liverpool met ontzagwekkende cijfers (5-1 en 2-2) verslagen. Maar Ajax is Europees gezien nog wel een onervaren ploeg en gaat in de kwartfinale tegen Dukla Praag aan naïviteit ten onder. Dat kost de sierlijke vrije verdediger Frits Soetekouw de kop. Michels zet Vasović op zijn plek waardoor Ajax aan defensieve kracht en strategische sluwheid wint.

Na de simpele 8-0 zege op Elinkwijk toont Vasović zich verheugd over het snelle Nederlandse voetbal, dat volgens hem attractiever is dan het Midden-Europese breedtevoetbal. In Amsterdam zijn ze al meteen weg van de gewiekste Zuidslaaf die vierenhalf jaar later als aanvoerder van Ajax op Wembley de Europa Cup zal heffen. Wanneer Vasco na zijn eerste Ajax-optreden in zijn bescheiden NSU 1100 stapt, ziet hij op de motorkap een bos rode en witte bloemen liggen.

Velibor Vasović geconcentreerd aan de bal tijdens zijn Eredivisiedebuut in een volle Meer. [Jac de Nijs, Nationaal Archief/Anefo, 919-9117]

 

Kick uitgevers heeft in de afgelopen jaren meerdere boeken uitgegeven over Ajax. In het voorjaar van 2021 verschijnt een boek over drie keer Europa Cup-winst, in 1971, 1972 en 1973.

Cadeautip voor de feestdagen: de Ajax Nostalgische Voetbalkalender 2021!

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten