Actueel

Van der Meijde laat zich met Ajax zien in Italië

  • Column
  • 01 oktober 2022
  • door Jaap Visser
G

Grote moed kenmerkte de Griekse held Ajax, die in de strijd met kop en schouders boven vriend en vijand uitstak. De voetbalclub Ajax spiegelt zich aan zijn mythologische inspirator. De moedige Amsterdammers slagen er herhaaldelijk in om heldendaden te verrichten in het Europese strijdperk der kampioenen. Zoals in het seizoen 2002-’03, wanneer Ajax in de Champions League boven zijn eigen verwachtingen uitstijgt, maar onfortuinlijk onderuitgaat in Milaan.

Van der Meijde laat zich met Ajax zien in Italië

Het jong, voor een deel eigenkweek, is in het seizoen 1999-2000 verhuurd aan FC Twente, omdat ze bij Ajax vonden dat er te weinig vooruitgang bij hem in zat. Onder Co Adriaanse keert Andy van der Meijde in Amsterdam terug en verovert een basisplaats, een hele vooruitgang. Ook Ronald Koeman ziet het in de rappe vleugelspits zitten.

Na het behalen van de landstitel in 2002 doen Van der Meijde en Ajax het boven verwachting goed in de Champions League. Ze overleven de eerste poulefase met Rosenborg, Olympique Lyon en Inter Milaan en weerstaan in de tweede poulefase, die aan de kwart-finale voorafgaat, Arsenal, Valencia en AS Roma. En dan volgt AC Milan, de latere winnaar van het toernooi, die op woensdag 24 april in een stampvol San Siro op punt staat door Ajax te worden uitgeschakeld.

In Amsterdam is het 0-0 geworden en in Milaan maken de gasten tot twee keer toe gelijk. Eerst bedient Van der Meijde vanaf links Jari Litmanen op maat (1-1) en vervolgens zet hij de bal voor op Zlatan Ibrahimović, die hem doorkopt naar Steven Pienaar (2-2).

Uitdoelpunten gelden nog dubbel en de blessuretijd is al ingegaan wanneer Paolo Maldini de bal blind naar voren knalt en Cristian Chivu uitglijdt. Daardoor komt Filippo Inzaghi vrij en kan hij de bal over de uitblinkende keeper Bogdan Lobont tillen, waarna de inhalige Jon Dahl Tomasson er als de kippen bij is om onterecht de winnende treffer voor zich op te eisen.

Van der Meijde en Ajax zijn verbijsterd, maar Andy heeft zich wel in de belangstelling van Inter gespeeld en verhuist naar Milaan.

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten