Shop

WILLEM II – een beeld van een club

Op 12 augustus bestaat Willem II 125 jaar. De ‘Tricolores’ uit Tilburg zijn na Sparta en Vitesse de oudste club in het betaald voetbal. Over deze prachtige club verschijnt in juli de ‘stoeptegel’ ‘WILLEM II – een beeld van een club’.

De Tricolores verjaardagskalender is hier los te bestellen.

 

  • Frans van den Nieuwenhof, Henk Mees, Matty Verkamman
  • 978-94-915-5549-7
  • 300 x 300 mm
978-94-915-5549-7

39,95

Op voorraad

hét jubileumboek voor de fan!
  • We doen er alles aan om bestellingen binnen 2 dagen te leveren

Vaak samen gekochte producten

+
Prijs voor beide: Oorspronkelijke prijs was: €59,90.Huidige prijs is: €56,90. Bespaar 3,00
W

WILLEM II – een beeld van een club laat in woord en veel beeld de geschiedenis van de als ‘Tilburgia’ begonnen club zien. In circa 80 hoofdstukken komen alle grote gebeurtenissen voorbij. Bijzondere spelers en trainers, grote wedstrijden, sportieve hoogte- en dieptepunten laten zien dat de golfbeweging van succes, of soms het gebrek hieraan, ook voor Willem II geldt. Het boek verhaalt over de landskampioenschappen van 1916, 1952 en 1955, over de 11 afdelingstitels tussen 1914 en 1955, over de gewonnen Bekerfinales in 1944 en 1963 en de verloren Bekerfinales in 2005 en 2019.

Grote spelers komen uitvoerig aan bod: de gebroeders Toon en Jos (‘Sjef’) van Son in de oertijd, de internationals Harry Mommers en Huub de Leeuw hierna, doelman Louis van der Aa, de gebroeders Horsten, de Van Beurdens en de Van Ierlands, topschutter Wim Engel, later natuurlijk de onvergetelijke aanvallers Jan van Roessel en Piet de Jong en hun iconische generatiegenoten Jan Brooijmans, Rinus Formannoy, Sjel de Bruijckere, keeper Chris Feijt en de Limburgse goalgetter Coy Koopal. Een groot persoonlijk verhaal is er over de bijzondere trainer Frantisek Fadrhonc, de vluchteling uit Tsjechoslowakije die Willem II in 1955 naar het landskampioenschap leidde.

Het boek is een journalistieke productie, met ook ruime aandacht voor de perioden tijdens de twee wereldoorlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gedroegen enkele oud-spelers zich als moedige Engelandvaarders, maar er was helaas ook een oud-speler die de bezetter diende, 26 doden op zijn geweten had en na de oorlog een levenslange gevangenisstraf kreeg, nadat aanvankelijk de doodstraf tegen hem was geëist. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het spoor gevolgd van Eliazer Moses, een joodse man die de eerste supportersvereniging van Willem II allure gaf. En in dit verband is er ook aandacht voor Karel Hollander, korte tijd doelman van Willem II en de broer van de beroemde joodse radioverslaggever Han Hollander, die met zijn familie in het vernietigingskamp Sobibor werd vermoord.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw vocht Willem II in de moeilijkste periode uit de geschiedenis voor het voortbestaan. Hiertoe maakte zelfs Johan Cruijff zich tijdens een toespraak in hartje Tilburg sterk. Na jaren van afkalving en veel negativisme, was het vooral Wim Groels die er als energieke voorzitter voor zorgde dat Willem II de crisis te boven kwam en opnieuw een pracht van een club werd. Te lang doolde Willem II in de Eerste Divisie, maar nadat Groels het schip had vlotgetrokken, werd onder leiding van trainer Co Adriaanse zowaar de Champions League bereikt.

Het boek ruimt uiteraard ook volop plaats in voor de modernere helden, zoals Bud Brocken, Toine van Mierlo, Martin van Geel, Jean-Paul van Gastel, Joris Mathijsen, John Feskens, Denny Landzaat, Mohamed Sylla, Fran Sol en – heel even maar – Frenkie de Jong.

‘Willem II – een beeld van een club’ is hét lees- en beeldboek voor iedereen die deze club een warm hart toedraagt!

Deel deze pagina:

Andere interessante boeken