Actueel

‘Een grootsch en toch intiem clubstadion’

  • Column
  • 09 december 2020
  • door Jaap Visser
W

Wat een drukte, vrolijkheid en geroezemoes op de tribunes, in het clublokaal, het restaurant en de bestuurskamer’, zo beschrijft De Telegraaf de gezellige aanloop naar de openingsplechtigheid van het nieuwe onderkomen van Ajax in de Watergaafsmeer. ‘Een grootsch en toch intiem clubstadion’, aldus de krant, met fraaie gebrandschilderde bovenramen in het verenigingsgebouw, een geschenk van leden en donateurs.

 

De negenjarige André Brokmann, zoon van de legendarische Ajax-aanvaller Theo Brokmann, helpt wethouder Vos van openbare gezondheid en onderwijs bij de openingsplechtigheid in De Meer. [Ajax Erfgoed]

 

Het populaire Ajax van de Engelse succestrainer Jack Reynolds, naar wie later een tribune zal worden genoemd, trekt veel volk naar het oostelijke stadsdeel en was daarom hard aan een nieuwe behuizing toe. In het Houten Stadion, aan de Middenweg nummer 86, konden 14.000 belangstellenden worden gepropt, de bakstenen creatie van Ajacied en architect Daan Roodenburg biedt met gemak plaats aan achtduizend toeschouwers meer.

Het nieuwe stadion, dat in de volksmond De Meer gaat heten, is midden in de crisisjaren opgericht aan de Middenweg 401, heeft krap drie ton in guldens gekost en telt bijna een miljoenen bakstenen. De schepper zelf noemt het ‘een mooi huis in een grote tuin’. Roodenburgh doelt op de landelijke uitstraling van het lieflijke complex te midden van grote bloemenperken met veel rododendrons.

Het mooie bakstenen huis van Ajax aan de Middenweg, in een grote, nog winterse tuin. [Ajax Erfgoed]

 

Wanneer het muziekkorps Verkade op zondag 9 december 1934 ‘een luide fanfare’ heeft uitgebracht, is de presidente van het dames-comité de eerste in een ellenlange rij sprekers. Mevrouw Volkers, echtgenote van Ajax-dribbelaar Wim, schenkt namens de spelersvrouwen vergiffenis aan alle getrouwde en verloofde Ajacieden voor de vele uren die zij elk jaar buitenshuis doorbrengen.

Vervolgens lijkt er geen einde te komen aan de hoogwaardigheidsbekleders die Ajax lof komen toezwaaien en geschenken aandragen, van een tapijt voor de bestuurskamer (namens de KNVB), een schilderij (van Blauw Wit) tot een asbak voor op de bestuurstafel (Zwaluwen). Na een defilé van alle zeventien Ajax-elftallen en nadat de adspirantjes op het middenterrein het woord AJAX hebben gevormd, wordt er uiteindelijk ook gevoetbald. Maar de vriendschappelijke ontmoeting tussen Ajax en de profs van Stade Français valt nogal tegen. Dat komt door het systeemloze voetbal van de Parijzenaars, die volgens De Telegraaf onintelligent spel op de mat leggen en er met een 5-1 nederlaag genadig van afkomen.

Maar na deze anticlimax zal het clubdiner (‘met bal na’) in ‘Kras’ (Krasnapolsky), er die avond niet minder vrolijk om zijn. Bijna 62 jaar lang zal Ajax met genoegen in zijn intieme, bakstenen huis wonen. Ook het afscheid, op 28 april 1996, zal worden gevierd met een 5-1 overwinning. Jammer alleen dat na de openingstreffer van Bob ten Have in 1934, het laatste doelpunt in De Meer op naam komt van een Willem II’er, met de toepasselijke naam De Gier, Jack.

Kick uitgevers heeft in de afgelopen jaren meerdere boeken uitgegeven over Ajax. In het voorjaar van 2021 verschijnt een boek over drie keer Europa Cup-winst, in 1971, 1972 en 1973.

Cadeautip voor de feestdagen: de Ajax Nostalgische Voetbalkalender 2021!

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten