Actueel

Feyenoord kampioen in zwaar gehavend Rotterdam

  • Column
  • 03 augustus 2017
  • door Jaap Visser
K

Kick uitgevers is de uitgever van het XXL-boek Feyenoord de Grootste. Deze historische bijdrage is deels opgenomen in het boek en eerder verschenen op feyenoorddegrootste.nl

 

18 augustus 1940: Feyenoord kampioen in zwaar gehavend Rotterdam

 

Vijfde landstitel, maar weinig reden tot juichen in oorlogszomer

Het was drukkend warm toen Feyenoord in een thuiswedstrijd buiten de deur en in een goeddeels verwoeste stad zijn vijfde landstitel veroverde. Al in de eerste oorlogszomer was ook De Kuip bezet gebied zodat Feyenoord voor de slotwedstrijd van de kampioenscompetitie moest uitwijken naar Spangen. Op het Kasteel van Sparta werd Heracles met 2-0 verslagen, maar van een feestelijke bedoening was na dit lamlendige titelduel nauwelijks sprake. Euforie zou in het zo gehavende Rotterdam natuurlijk ook misplaatst zijn geweest.

Toen de Nazi’s Nederland in de lente van 1940 binnendrongen, had Feyenoord net het behalen van het afdelingskampioenschap gevierd. Nog voordat de Duitse bommenwerpers op 14 mei hun afschuwelijke last op Rotterdam donderden, vluchtte de Engelse trainer Jack Hall de Noordzee over. Toch zette Feyenoord zich een maand na de aanslag op de stad aan de kampioenscompetitie. Ter verstrooiing. De titelrace zou liefst twee maanden vergen en kreeg zijn beslag op 18 augustus, een hete zomerzondag.

De maandagkranten deden summier verslag van de strijd op Spangen, tussen de oorlogsberichten die de Nazi’s nog niet zo grondig door de censuurmachine haalden als zij later zouden doen. Het Amsterdamse Nieuws van den Dag vermeldde Feyenoords vijfde landstitel op de voorpagina, naast het nieuws dat op de stranden van Katwijk en Wassenaar mijnen en dieptebommen waren aangespoeld, alsmede een kist met 25 Franse vliegtuigbommen plus een reddingsgordel en het lijk een Engelse militair. Ander binnenlands nieuws: de Duitsers visten vijf uitgeputte Engelse vliegers uit zee en op Noordscharwoude vielen zeven Engelse bommen ‘die slechts materieele schade aanrichtten aan de te velde staande gewassen’.

Het Rotterdamsch Nieuwsblad besteedde uiteraard wat meer aandacht aan de Rotterdamse voetbaltriomf die volgens de krant tot stand kwam in ‘een middelmatige partij, zooals men er vele in de eerste klasse ziet.’ Maar het RD toonde zich begripvol voor de slappe vertoning: ‘Wij willen daar de spelers evenwel niet hard om vallen; er waren ongunstige factoren, die hun stempel drukte op het spel. Daar was in de eerste plaats de abnormaal lange duur van de competitie, en in de tweede plaats de warmte. Goed beschouwd mag men nog bewondering hebben voor de geestdrift, die de spelers gedurende anderhalf uur, bij een zomersche temperartuur aan den dag legden.’

Na de 2-0 zege op Heracles kregen de kampioenen een bloemenkrans van hun supporters, werd aanvoerder Bas Paauwe even op de schouders genomen en hield het bestuur een staande receptie in het Sparta-kasteel. Daarna ging ook Feyenoord weer onmiddellijk over tot de orde van de dag in het bezette land.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten