Actueel

Het Ajax Shirt – 1972-’73

  • Column
  • 12 juli 2022
  • door Jaap Visser
D

De zomer stopt de competities, maar het verse shirt is al klaar voor het nieuwe seizoen, klaar om te schitteren, verlangend naar nieuwe glorie voor rood & wit. Zo ook vijftig jaar terug, voor het seizoen waarin Ajax zijn trilogie in de Europa Cup 1 zal voltooien en voor het eerst met het clublogo op de borst.

Amsterdam, 11 april 1973, Ajax-Real Madrid 2-1. Real-aanvoerder Ignacio Zoco kan de voorzet van Barry Hulshoff niet voorkomen. Links Piet Keizer. [Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer]

 

De tangetjes in de koffer van de bedachtzame Hulshoff

Voor het eerst draagt Ajax het clublogo op het klassieke thuisshirt waarop ook het Franse haantje van de kledingsponsor parmantig zijn kop opsteekt. In de eerste seizoenshelft wordt nog in de Bukta’s van de voorbije jaren gespeeld, maar na de jaarwisseling treedt Ajax als thuisploeg aan in het shirt van Le Coq Sportif, met op de rug ranke nummers.

De ‘4’ behoort al geruime tijd Barry Hulshoff toe, maar na de switch naar Le Coq draagt de grote voorstopper opeens ‘13’. Waarom is nooit duidelijk geworden. En wie heeft deze ‘4’ dan gedragen in de eerste helft van 1973? Mogelijk Bram Braam, in zijn eenmalige optreden voor Ajax in de competitie, op 1 april, wanneer hij tegen FC Utrecht in de 35ste minuut Arie Haan vervangt. Het wordt die zondagmiddag 3-1 in de Meer en Hulshoff opent de score, met rugnummer 13.

Dat doet hij wel vaker Barry, scoren, en het zijn geen onbenullige goals die op zijn conto komen. Hulshoff verdedigt, zoals hij zelf zegt, met zijn hersenen. Hij is geen bruut die er meteen invliegt. Hij is bedachtzaam, ziet waar gevaar dreigt en grijpt in voordat het echt link wordt. Barry is de stopper die problemen voorkomt. Hij schakelt ogenschijnlijk achteloos spitsen van naam en faam uit zonder de botte bijl te hanteren. In zijn gereedschapskoffer zit geen zwaar gereedschap, maar liggen tangetjes waarmee hij voorzichtig explosieven onschadelijk maakt.

Hulshoff steekt ook geregeld het veld over om met zijn lengte en schotkracht zelf doelgevaar te stichten. In het seizoen van Ajax’ eerste Europa Cup-triomf maakt hij cruciale treffers tegen FC Basel en Celtic, en anderhalve week na FC Utrecht-thuis zal hij Ajax tegen Real Madrid met een doeltreffende knal op weg naar de vierde Europa Cup-finale in vijf jaar helpen.

Bestel hier ‘Het Ajax Shirt – De Glorie Van Rood & Wit’. Naast de standaard editie verschijnen er ook drie iconen-editie’s.

Deel deze pagina:

Meer actualiteiten