De geschiedenis gaat officieel terug naar 1272, het jaar van de “Oude Keur”, waarmee de toenmalige Heer van Breda het bestaansrecht van Steenbergen erkende.
Dankzij de turf- en zoutwinning groeide Steenbergen in z’n “jonge jaren” uit tot een handelscentrum van formaat, dat zich kon meten met steden als Middelburg, Antwerpen en Gent. Op de glorietijd van het zogeheten “witte goud” volgde een moeilijke periode, maar na een reeks van belegeringen ontwikkelde Steenbergen zich in de Tachtigjarige Oorlog uiteindelijk tot een strategisch belangrijke vestingstad in de West-Brabantse en Zuiderwaterlinie.
De landbouw, de suikerindustrie, de centrale ligging in de Zuidwestelijke Delta en de verbinding met het water zijn door de eeuwen heen van cruciale betekenis geweest voor de groei en bloei van de gemeente,
die sinds de herindeling van 1997 bestaat uit de kernen De Heen, Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer, Steenbergen en Welberg. Stuk voor stuk parels aan de kroon van het gemeentewapen, gezegend met een sterke eigen identiteit en allemaal rijk aan verhalen die de moeite van het vereeuwigen meer dan waard zijn.
Natuurlijk zijn het vooral de mensen die de gemeente hebben gemaakt tot wat ‘ie is en, elk op hun eigen manier, geschiedenis hebben geschreven. Zij komen dan ook ruimschoots aan bod in het grote, rijkelijk geïllustreerde Jubileumboek, dat zich sowieso onderscheidt dankzij z’n omvang van maar liefst 750 pagina’s en een gewicht van niet minder dan 5 kilo!